Велику китайську стіну скріплювали рисовою кашею

0
57

Китайські вчені дізналися секрет міцності і довговічності Великої стіни. Хіміки встановили, що до складу розчину, розчину кам’яні блоки споруди, входила клейка рисова каша.

За словами професора університету провінції Чжецзян, робітники, що будували Велику китайську стіну під час правління династії Мін, близько 600 років тому, готували розчин для скріплення блоків з вареного рису і гашеного вапна – стандартного компонента будівельних сумішей. Використання рисової каші було для того часу досить прогресивним і новаторським кроком.

«Секрет розчину для будівництва Великої китайської стіни полягає в особливому поєднанні органічних і неорганічних речовин, що об’єдналися в складі суміші. Амілопектин з рису і карбонат кальцію з вапна, з’єднуючись, дають речовина, що володіє високою механічною міцністю», – пояснив учений. На ділянках грунту, куди потрапляли краплі цього розчину, досі не можуть прорости трави, повідомляє Lenta.ru.