Обробні дошки: правила вибору та догляд


Обробна дошка — не найголовніший інструмент на кухні, але без неї складно приготувати сніданок, обід або вечерю. Нам завжди доводиться щось подрібнювати, шаткувати, різати, рубати, різати і виконувати безліч інших необхідних дій, гарна ж кухонна дошка полегшує приготування страви, впливає на його смак і зовнішній вигляд. Хочу порекомендовать Вам купить масло для разделочных досок

Скільки обробних дощок у нагоді на кухні?

На кухнях громадського харчування зазвичай використовується не менше дванадцяти дощок, ну а мінімальний набір для домашньої кухні — три дошки
На деяких кухнях можна побачити одну обробну дошку, на якій зазвичай ріжуть всі продукти, але це дуже негігієнічно. Якщо після сирого м’яса або риби порізати овочі для салату, то де гарантія, що мікроби і бактерії не опиняться в шлунку, навіть якщо дошку добре помити гарячою водою з миючим засобом? Існує ще одна причина, чому доцільно мати кілька кухонних дощок. Якщо запахи різних продуктів змішаються, смак і аромат готового страви може сильно постраждати. Погодьтеся, що сир з ароматом оселедця або фрукти, пахнуть часником, навряд чи викличуть апетит під час сімейного обіду. Можна, звичайно, протирати обробну дошку скибочкою лимона або обполіскувати її оцтом, але найкраще рішення — купити кілька дощок для різних продуктів. На кухнях громадського харчування зазвичай використовується не менше дванадцяти дощок, ну а мінімальний набір для домашньої кухні — три дошки. Перша — для хлібобулочних виробів, друга — для обробки риби і м’яса, третя — для зелені, овочів, фруктів, сиру, ковбаси та інших готових продуктів. В ідеалі, звичайно, з рибою краще працювати на окремій дошці, а також завести невелику дошку для цибулі та часнику і окрему для тіста. Кількість дощок в чому залежить від якості матеріалу, і ми зараз поговоримо про те, як вибрати обробну дошку для кухні, на що звернути увагу в магазині і як доглядати за цим кухонним аксесуаром.

Як вибрати обробну дошку?

Різноманітність матеріалів, з яких зроблені кухонні дошки, ускладнює вибір, тому необхідно зрозуміти, чим ж матеріали відрізняються один від одного і для яких видів їжі вони призначені. Вибір кухонної дошки — це ціла наука, яку можна опанувати лише на практиці, тому рекомендуємо купити кілька різних дощок і дослідним шляхом встановити, які вам підходять більше.

Екологічно чисте дерево

Найкращі сучасні матеріали для обробних дощок — бамбук і каучукове дерево гевея
Дерев’яні дошки роблять кухню світлою і по-домашньому затишною. Це класика, актуальна у всі часи, хоча такі кухонні пристосування мають свої недоліки. Найдешевший і недовговічний варіант — дошки з м’яких сортів деревини (берези, сосни та липи), вони швидко сточуються, деформуються від вологи, але зате не затуплюють ножі. На цих дошках легко з’являються насічки від ножа, через які проникають мікроби. Деревина твердих порід (бука, дуба, ясена, акації) не боїться води, довше служить, але пошкоджує кромку ножа, дубові дошки ідеально підходять для рубки м’яса.

Найкращі сучасні матеріали для обробних дощок — бамбук і каучукове дерево гевея. Такі дошки дуже практичні, оскільки не вбирають запахи їжі, не деформуються від води і перепадів температур, на них не утворюються подряпини і тріщини.

При виборі дошки зверніть увагу на її бічну поверхня, по якій можна зробити висновок, зроблена вона з цілісної деревини або склеєна з окремих брусків. Наявність деревного малюнка говорить про те, що ви тримаєте в руках дошку з цільного дерева. Якщо дошка має достатню товщину, волокна йдуть не впоперек, а вздовж дошки, значить, вона прослужить набагато довше. Взагалі вважається, що склеєна дошка більш довговічна і не деформується, якщо її не залишати надовго у вологому середовищі. Однак багато господинь насторожено ставляться до дощок з склеєних брусків, фанери і ДСП — і правильно роблять, оскільки при неякісному склеюванні дошка може расслоиться, і частинки клею потраплять в їжу.