Деякі запахи скорочують життя

0
75

Вчені довели, що сприйняття одних тільки запахів, відповідних смачної трапези, а саме запаху вуглекислого газу, достатньо, щоб скоротити на третину тривалість життя плодових мушок дрозофіл.

На думку фахівців, це відкриття може бути в деякій мірі справедливо і для людей. Автори дослідження також вважають, що розробка спеціальних препаратів, що блокують сприйняття тих чи інших запахів, відповідних запаху їжі, може в майбутньому сприяти збільшенню тривалості життя людей.

Робота команди вчених під керівництвом Скотта Плетчера з Мічиганського університету в США базується на відомому феномені збільшення тривалості життя різних типів тварин, від черв’яків до мавп, при різкому обмеженні кількості споживаної ними їжі. Цей ефект, який може спостерігатися і у людей, вчені пов’язують з уповільненням процесів метаболізму, що, в свою чергу, і уповільнює старіння організму як цілого.

У своїй новій роботі Плетчер показав, що за зміну тривалістю життя дрозофіл, при вдиханні ароматів їжі, може відповідати запах вуглекислого газу, рецептори якого не так давно були виявлені у цього виду мушок. Для цього команда вченого вивела спеціальну мутантную лінію комах, не має рецепторів до CO2, яка, в результаті, змогла прожити в середньому на 30% довше звичайних мушок, харчуючись з ними однієї і тієї ж стандартної їжею. Аналогічного ефекту вченим вдалося домогтися, змусивши рецептори CO2 самознищуватися на певному етапі життя мушок. У тому ж випадку, коли мутантні особини були знову наділені цим типом рецепторів, тривалість їх життя повернулася в норму.

При цьому, відсутність чутливості до СО2, яка допомагає мушкам відшукувати джерела їжі, не завадило їм залишатися міцними і здоровими особинами і приносити нормальний кількість здорового потомства, повідомляє РИА Новости.